Al tijdens de groei, rooien en opslag van de aardappelen worden doorlopend testen gedaan en gekeken welke rassen er geschikt zijn als friet-aardappel.
We hebben in Nederland ook niet het hele jaar door dezelfde rassen en kwaliteit aardappelen beschikbaar. Herkomst van aardappelen in combinatie met opslag en ras zijn bepalend voor de kwaliteit van de aardappel. Daarom worden er continu (smaak)testen gehouden.

Als er aardappelen zijn geselecteerd op het land of in opslag en lijken geschikt te zijn, worden deze eerst getest of ze werkelijk de toets kunnen doorstaan om het predicaat frietaardappel te krijgen. En pas als blijkt dat deze geschikt zijn, zullen ze een (blinde) proeverij ondergaan door de smaakbepalers. Tijdens de blinde proeverijen word er voor- en af-gebakken met verschillende olies / vetten, bak-tijden en diktes.
Bij de smaakbepalers gaat het natuurlijk als belangrijkste om de smaak, maar ook word er gekeken en geoordeeld over kleur, vetgehalte, snit (niet te veel harde stukjes).
Deze smaakbepalers beslissen welke friet als Crunch friet wordt bereid en zal worden verkocht door de FRIETWERKERS